Wat is belangrijk bij het kopen van een stofzuiger?

In elk huishouden is wel een stofzuiger te vinden, maar wat weten we er nou eigenlijk van? Wie heeft de stofzuiger uitgevonden? Hoe lang worden ze al gebruikt? Welke varianten zijn er en wat is belangrijk bij de aankoop van een goede maar goedkope stofzuiger? Deze vragen gaan we in dit artikel beantwoorden!

De Geschiedenis van de Stofzuiger

reclameposter oude stofzuigersDe stofzuiger is omstreeks 1900 door ingenieur Hubert Booth uitgevonden. Hij vond het opmerkelijk dat de schoonmakers van die tijd het stof wat ze tegenkwamen wegveegden of wegbliezen en niet opvingen. Na enig denkwerk kwam hij met de Booth Machine bij de mensen thuis om schoon te maken. De Booth Machine was erg zwaar (ongeveer 50 kilo) en werd op een karretje gemonteerd om zo door paarden te worden voortgetrokken. Alleen bedrijven en rijke mensen konden het zich veroorloven om hun tapijten en vloeren te laten stofzuigen.

Pas in 1907 innoveerde de stofzuiger naar een lichter gewicht (20 kilo). Door het Amerikaanse bedrijf Hoover Suction Sweeper Company werd de “hoover” aan de man gebracht, er was echter weinig belangstelling. Toen enkele slimme vertegenwoordigers van ditzelfde bedrijf huis demonstraties gingen geven om de voordelen van de stofzuiger te tonen werd de belangstelling in Amerika en Europa groter. Het duurde echter nog tientallen jaren voordat de stofzuiger populair werd in Nederland.

Stofzuigers door de tijd heen…

In de loop der jaren zijn er verschillende varianten stofzuigers geweest. De twee veel voorkomende stofzuigers zijn de liggende/sledestofzuiger en de staande/steelstofzuiger.

Liggende of sledestofzuiger

sledestofzuigerDeze stofzuiger heeft iedereen wel een gezien of zelfs in zijn huishouden, deze stofzuiger zuigt het vuil op dat vervolgens gefilterd wordt door een filter bij de motor. Het vuil wordt opgevangen in de stofzak en moet tijdig worden vervangen omdat anders het apparaat minder goed werkt.

Staande of steelstofzuiger

steelstofzuigerDeze stofzuiger is erg herkenbaar omdat, zoals de naam al verklapt, de motor aan de steel zit en je dus het hele gewicht moet voorttrekken tijdens het stofzuigen. De steelstofzuiger is zeer geschikt voor kleine oppervlakten en is makkelijk opbergbaar.

Andere Varianten

Naast deze twee varianten heb je ook nog de klopveegzuiger, de kruimelzuiger, de net iets grotere handstofzuiger, de filterloze stofzuiger en de tonstofzuiger. Op onderstaande afbeeldingen kunt u deze zien.

Technologie van nu

robotstofzuigerDe robotstofzuiger is de allerlaatste variant van het rijtje. Deze stofzuigers zuigen zelfstandig uw woonkamer. Via ultrasone signalen krijgt de robotstofzuiger een beeld van uw woonkamer en zal het ,nadat het eerst rond de muren heeft gestofzuigd, de woonkamer in een zigzaggende beweging stofzuigen en terugkeren naar zijn laadstation. Op deze manier kan er 40m2 in 1 uur worden schoongemaakt. Omdat de accu’s nog niet erg sterk zijn is de zuigkracht van een robotstofzuiger niet erg sterk.

Een Stofzuiger Kopen! Wat is Belangrijk?

U wilt graag een nieuwe stofzuiger kopen omdat uw oude het heeft begeven of u gewoon nog niet 1 heeft. Voordat u een nieuwe stofzuiger koopt is het handig om te bedenken aan welke eisen het moet voldoen en wat u belangrijk vind.

Wat voor stofzuiger heeft u nodig?

Heeft u stofzuiger nodig voor in huis, om de haren van de hond op te ruimen of moet hij ook water op kunnen zuigen? Als u deze vragen voor uzelf beantwoord heeft u al een beter idee over wat voor stofzuiger u kunt kopen.

Oppervlakte van uw huis

Het is logisch om een stofzuiger te kopen die capabel is om het aantal vierkante meters oppervlak schoon te kunnen maken wat nodig is. Denk daarbij ook aan de lengte van het snoer en de zuigkracht van de machine.

EU-verordening: Vanaf 2017 wordt de grenswaarde van de motor capaciteit teruggebracht naar 900 Watt. Tevens worden er dan ook limieten vastgelegd voor stof- en geluidsemissie en minimale waarden voor stofabsorptie en duurzaamheid.

Prijs

De prijs bepaald voor de meeste mensen een grote rol bij de aanschaf van een stofzuiger. Als u voor een van de betere merken kiest in de branche, te weten: Miele, AEG, Bosch, Dyson, Philips e.a, kiest u voor kwaliteit. Als u een van deze stofzuigers nieuw koopt krijgt u meestal een goede garantie voor een aantal jaren. Deze garantie bestaat omdat de fabrikanten weten dat ze kwaliteit leveren.

Stofzuigerzak of niet?

Er zijn 2 soorten stofopvang waaruit u kunt kiezen: een stofreservoir of de welbekende stofzuigerzakken. Voordeel van een stofreservoir is dat je nooit extra geld kwijt bent aan stofzuigerzakken, nadeel is dat je ze om de zoveel tijd moet schoonmaken met een sopje.

Filters en allergieën

voorbeeld van stofallergieMensen zonder allergie of cara (longaandoening) zullen hier niet zo snel bij stilstaan, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Tegenwoordig zijn er verschillende filters voor je stofzuiger, de zogenoemde Hepafilters en de S-klassefilters. De Hepafilters hebben een laagje koolstof in de filtercassette die ervoor zorgt dat hinderlijke luchtjes verleden tijd zijn. De S-klasse filter is net zo’n filter alleen filtert deze ook op de allerkleinste stofdeeltjes zodat de mensen met allergieën geen last hebben.

Wat Voor Stofzuigerbuis wil je?

Iets waar je ook niet snel over nadenkt is het type buis aan je stofzuiger. Er zijn verschillende typen: de vaste buis met slang, de telescopische buis in de twee-en driedelige vorm. Denkt u bijvoorbeeld aan het opbergen van de stofzuiger, wellicht als u lang of juist klein bent is een telescopische buis handig. Tevens handig om makkelijker moeilijke delen te stofzuigen, denk onder de bank of het bed.

Merk

Het ene merk is het andere merk natuurlijk niet, laat u vooraf goed informeren door vrienden, familie of het internet. Bekijk vergelijkingssites en kijk wat mensen als voor- en nadeel beschouwen van de door u gewilde stofzuiger.

Stofzuiger aanbieding?

De beste kans op een goedkope stofzuiger heeft u online. De aanbiedingen zijn meestal beter dan in de winkel en er gelden meestal dezelfde garanties. Het is wel slim om op de bezorgkosten te letten zodat u niet achteraf met een onverwacht hogere prijs te maken heeft. Vaak is het handig om even te kijken bij de consumentenbond.nl om te zien welke stofzuiger een goede review/cijfer krijgt.

Bekijk hier de Goedkope Stofzuigers op Bobshop.com!

0 comments… add one

Leave a Comment